Няколко думи за екипа, реализирал този проект:

Като ръководител, Тодор Станчев, етнолог и журналист, осъществи координацията и логистиката между всички звена. Организационния си опит трупа в последните десет години като ръководител на проекти в Сдружение за културни инициативи и организатор на Международен фестивал на етнографския филм – София, а от 2015-а досега осъществява иновативните проекти на издателство Ерове. Основните му интереси са в областта на визуалнатана антропология, българската митология и календар. Има дългогодишно проучване върху маскардната обредност, в частност тълкуване значението на думата „кукер“. За повече виж: Станчев, Тодор 2014. Архетипни образи и символи при кукерите. Митът за сътворението. – В: Маскарадните игри – визуален разказ. „Аргус“, Перник, 85 – 96  или видео презентацията по темата, както и Станчев, Тодор 2021. Карневал. Десет черно-бели почти реални истории, "Ерове", София, 79 – 91.
e-mail: todd.stanchev@gmail.com
web: https://www.goodreads.com/author/show/21847663._ 

Атанаска Станчева, доктор по етнология в ИЕФЕМ – БАН, координира и осъществи библиографските справки и търсения по темата на проекта. Фокусът на нейните разработки е върху опитите за намаляване на вредното човешко въздействие върху природата, промените в начина на живот и възприятията на света под формата живот в близост до природата, алтернативни модели на производство и потребление на храни и устойчиво развитие на селските райони. Другите ѝ интереси са в областта на визуалната антропология, които развива чрез организирането на Международен фестивал на етнографския филм от 2010 г. досега, както и в областта на българската митология, където има няколко реализирани проекта като специалист и консултант. Вижте повече за изложбата "Слънцето и месечината били брат и сестра..." от 2012 г., както и за експерименталното издание "Митически песни".
e-mail: atanaska.stancheva@gmail.com
web: https://www.researchgate.net/profile/Atanaska-Stancheva
https://independent.academia.edu/AtanaskaStancheva 

Иван Дончев е фотограф, свикнал със светлината на прожекторите и сцената, защото през последните години е заснел десетки театрални представления, пърформанси и музикални събития. Тук обаче показва своите умения като документалист, какъвто е и при работата си за „Грийнпийс България“. Повече от него може да откриете на https://www.nomemorycard.com/
e-mail: donchev.ivan@gmail.com 
 
Всички ние се впуснахме в едно невероятно и изпълнено с много положителни емоции проучване, където местните ни посрещнаха с повече от отворени обятия. Благодарим на Ели, която е наш гид още от 2012 г., както и на баба Анче (бабата на Тодор), чиято бяла спретната къщурка от години е наша щабквартира, а тя самата безценен респондент и консултант, на който продължаваме да звъним неуморно. Благодарностите са и за всички, които отвориха домовете си и ни поканиха на сянка под старото дърво за разговор, за тези, които се разтърсиха в шкафове и архиви за някакъв артефакт от онова време, за всички, които смело с нас обикаляха по скали и баири, за да стигнем до поредното изпълнено с легенди и истории място около Дебово. Надяваме се, че тази част и магия от пъзела, наречен „калуш“ ще зарази и вас, така като нас!

e-mail:kulturata@gmail.com
Image
Image
Image